Ste vedele, da imajo tudi ličila rok uporabe?

Verjetno tudi ve spadate med tiste, ki imate šminko že celo leto pri sebi, ker je vaša najljubša? Ali pa uporabljate paletko za oči že par let, ampak samo občasno, da bi jo imeli čim dlje? Verjetno imate tudi v torbici shranjeno najljubšo maskaro, ki jo uporabljate?

Vse smo se s tem srečale vsaj enkrat v življenju in nikoli nismo pomislile na to, da imajo tudi ličila priporočen rok uporabe.

V večini je natisnjeno na zadnji strani  produkta z oznako ‘M’. Pred ‘M’ je številka meseca. Torej toliko mesecev je produkt uporaben od dneva odprtja.

Ampak vseeno sem vam pripravila kratek seznam ličil kakšni so dejanski roki uporabe.

Za začetek pa še kratki nasveti kako ravnati z ličili.

  1. Pred nanosom ličil si umij roke – verjetno si ne želimo že na začetku ličenja prenesti bakterije iz rok na ličila. V zadnjem času smo o tem že ogromno slišali po vseh medijih, tako da tudi tukaj ni izključena higiena umivanja rok.
  2. Ne deli ličil z drugimi – vsaka posameznica ima svoja ličila in najslabše je ličila posojati, saj s tem množimo bakterije in lahko ličila posledično zavržemo že pred rokom.
  3. Ne dodajaj vode v ličila (za redčenje) – voda ne bo izboljšala obstojnosti ličil, ampak bo ličila samo uničila.
  4. Shranjuj jih v suhem prostoru in naj ne bodo izpostavljena soncu ali vročini – poleg tega je še pomembno, da nimamo velike vlage v prostoru, saj še dodatno uničuje ličila. Sonce in vročina pa prav tako. Čeprav smo vse navajene shranjevati ličila v kopalnici, priporočam, da jih shranimo v prostor, kjer je prisotno manj vlage in s tem obdržimo kakovost ličil.

ROKI UPORABNOSTI

Maskara – 2 do 3 mesece

Maskara ima rok uporabe 3 mesece.

Maskara ima rok uporabe 3 mesece.

Maskara zdrži najmanj časa od vseh ličil. Maskaro je zelo pomembno zamenjati vsake tri mesece.

Ko maskaro uporabljamo in jo potopimo nazaj v črnilo, s tem se neposredno nabirajo na palčki bakterije in prah. Zaradi bakterij na palčki je tako velika verjetnost, da se nam oči vnamejo, če maskaro uporabljamo predolgo. Pretečena maskara lahko povzroči tako imenovani konjunktivitis, pri katerem se oko obarva v roza – rdečo barvo, možen pa je tudi izcedek. Če se vam maskara strdi ali posuši, je ne poskušajte oživiti s kapljicami za oči ali vodo.

 

 

Tekoči eyeliner – 3 mesece

Tako kot maskaro je potrebno tudi tekoči eyeliner zamenjati na vsake tri mesece. Ker se ti izdelki uporabljajo na občutljivem območju, torej na očeh, so zelo nagnjenem k okužbam. Izdelek je prav tako zelo nagnjen k bakterijam, konjuktivitisu ter srbenju in rdečici okoli oči.

Flawless lashes eyeliner, ki je kompatibilen z umetnimi trepalnicami najdete TUKAJ.

Tekoče podlage, korektorji – 6 do 12 mesecev

Bakterije se še lažje razvijajo, če imamo podlage shranjene v toplem in vlažnem okolju. Razumljivo je, da nam je vsem najlažje ličila shraniti v kopalnici, ampak, če je le mogoče, vsaj tekočo podlago shranjujte kje drugje. Pretečene tekoče podlage lahko vsebujejo nevarno bakterijo, ki v primeru uporabe pretečenega pudra povzroča perioralni dermatitis. Ta se kaže kot majhne rdeče bunkice, ki izgledajo kot akne.

 

Šminka – 12 mesecev

 

Ne glede na to ali je šminka tekoča ali kremna jo je potrebno zamenjati v roku enega leta. Na tekoči šminki se bakterije nabirajo na palčki, pri kremni pa je vrh šminke zelo izpostavljen bakterijam. Lahko vrh šminke očistimo z robčkom in s tem preprečimo širjenje bakterij.

 

 

Senčke v kamnu, pudri v kamnu – 12 do 24 mesecev

Produkti v prahu imajo daljši rok uporabe, ker se zaradi suhe teksture najmanj prenašajo bakterije in se posledično najmanj razmnožujejo. Pomembno pa je, da produkte dobro zapiramo in jih ne izpostavljamo zraku.
Kremne senčke in kremni produkti pa zdržijo samo 6 mesecev in jih je potrebno menjati na toliko časa.

 

Lak za nohte – do 24 mesecev

Laki za nohte načeloma niso problematični. Ampak, ker imamo rade več različnih barv nam pogosto laki ostajajo neuporabljeni. Pri lakih je značilno, da se posušijo, strdijo in postanejo neuporabni.

Nasvet: lak vam bo zdržal dlje, če ga boste hranile v hladilniku.

 

Čopiči

Zelo pomembno je tudi, da redno (1x tedensko) čistite svoje čopiče. V čopičih se skriva ogromno bakterij in s tem posledično dobimo nezaželene akne na obrazu. Vse kar uporabljamo je potrebno redno čistiti in razkuževati, četudi večina misli, da tega ni treba početi, če izdelek uporabljaš samo ti. Prav tako, če čopič že razpada, ga je potrebno menjati, saj nam razpadajoč čopič naredi več škode kot koristi.

 

Če še vedno niste prepričane o izdelku ali je še uporaben ali ne, bodite pozorne na naslednje znake, ki so pokazatelj, da izdelek ni več uporaben.

  • Vonj izdelka se je spremenil
  • Ličila so bila izpostavljena dolgotrajni vročini
  • Tekstura izdelka se je očitno spremenila
  • Nastala je plesen na izdelku

Torej drage punce, predem si nakupimo spet en kup ličil, premislimo kaj resnično potrebujemo, da ne bomo po parih mesecih metale stran ličil ali pa uporabljale ličil, katerih je rok uporabe že pretekel.

Nasvetov o pravilni uporabi ličil ni nikoli preveč, zato se tipkamo spet kmalu!

Špela 😉