Prvi teden je za nami. Prvih pet ne – delovnih dni. Prvih pet dni v tednu, ki smo jih preživeli v karanteni zaradi koronavirusa. Je težko, ampak bo minilo. Vse enkrat mine in tudi to bo.

Verjamem, da je marsikateri pred natanko enemu tednu porušil svet. Priznam, da meni se je. Zakaj?

Nekaj, kar smo gradile par let, se je porušilo praktično čez noč.
Pa se je res?

Bolj kot berem zgodbe drugih ljudi, bolj spoznavam, da smo vsi na istem. Vsi, ki smo samozaposleni smo čez noč ostali brez evra prihodka. Ostali smo brez plače, ostalo nam je pa kup obveznosti, ki jih je treba poravnati vsak mesec. Nihče te ne vpraša, če imaš ta mesec za najemnino, za ostale stroške salona, prispevke, za stroške doma, kredit itd.

Veliko kje imata oba partnerja S.P., potrebno je nahraniti družino in PREŽIVETI. Kako preživeti z 0.00€ dohodka? To je eno izmed najpogostejših vprašanj med nami S.P.jevci in malimi (prav tako velikimi) podjetji. Zaenkrat nam niti država ne pomaga, tako, da ostanemo na koncu dneva sami.
Najhuje pa je, da nam je bila odvzeta pravica do dela in sploh nevemo, do kdaj bo karantena trajala.

Medtem, ko mi zapiramo svoje salone, ponekod punce delajo doma ‘na črno’.

Žal taka je resnica.

Ampak, najprej je na vrsti ZDRAVJE.

Če gre, si poskusite kolikor gre omejiti stroške najema, izklopite vse naprave v salonu – od klime, bojlerja, hladilnika. Dokler ne vemo, do kdaj traja karantena, naj bo izklopljeno vse. Ne potrebujete dodatnih stroškov.
Pri elektriki je dobrodošlo vedeti, da bodo naslednje 3 položnice manjše za -20%, kar je vsekakor dobrodošlo v tej krizi.
Če ste v najemu, se poskusite zmeniti z najemodajalcem, da boste plačali na obroke najemnino ali dve, odvisno kako dolgo bomo ne bomo delali.
Izredno pomembno je tudi, da ne kopičite hrane po nepotrebnem. Vsekakor se strinjam, da se gre v trgovino čim redkeje, ampak še vseeno kupujte v mejah normale in res stvari, ki jih potrebujete za več dni. Ne kupujte stvari, ki se hitro pokvarijo, saj nihče ne želi metati hrane stran.

Kar se pa tiče naše države in prispevkov. Srčno upam, da se v tem tednu odločijo za odpis prispevkov, saj nam odlog iskreno ne koristi nič. Če pa ne bo prišlo do odpisa, bo pa še možnosti odloga do leta 2022. Držim pesti, da nam pride država saj malo nasproti.

Vsi vemo, da so stroški neizogibni, lahko pa si jih omejimo kolikor najbolj gre.

Kaj se bo pa zgodilo z nami po končani karanteni?

Iskreno, nevem. Nihče ne ve.

Stranke se bodo vrnile. Verjetno na začetku ne vse, ampak čez čas se bodo.
Na nek način se bo začela nova baza strank. Koronavirus bo pustil svoje posledice tudi pri nam, saj bo marsikje gospodarska kriza in verjetno trepalnice in nohti ne bodo vsem prioriteta.
Bo pa večina vsekakor želela trepalnice nazaj in se čimprej vrniti v vsakodnevno rutino.
Najprej je važno, da so stranke seznanjene, da je salon trenutno zaprt. Prav tako, ko bo zelena luč za odprtje salona, jim javi. Pomembno je, da stranke vedo, da je salon odprt in da se lahko naročijo.
Pri podaljševanju trepalnic je za pričakovati, da bodo stranke prišle nazaj brez umetnih. Po toliko tednih, bo mogoče tam in tam katera še imela kaj umetnih trepalnic, ampak večina bo brez.
Pomembno je, da stranke vedo kako ravnati z trepalnicami, sedaj ko začno umetne izpadati. Zato jim dajte jasna navodila:

Umetnih trepalnic ne pulite ven, ne vlecite si jih na silo in pustite, da odpadejo same. Če želite, da odpadejo prej, si na njih namažite olje – kokosovo, ricinusovo in ga pustite delovati čez noč. Trepalnice bodo izpadle prej. Lahko si tudi namažete eyeliner ali malenkost maskare, da prikrijete luknje odpadlih trepalnic.

Prav tako pa vam priporočam, da ta čas karantene izkoristite, kolikor le gre.
Prvi teden je za nami, verjetno se je večina (končno) spočila in naspala. Ker vem, da v večini delate cele dneve, vzemite to kot dobro. Lahko ste v miru s svojo družino, imate vse obroke skupaj, se družite in se spočijete. Končno lahko pogledate serijo, ki jo že tako želite, pa ni bilo nikoli časa ali pa preberete svojo najljubšo knjigo.

Ampak, ker je pred nami še najmanj en teden karantene, ga izkoristite.

Uredite papirje, za katere prej nikoli ni bilo časa, počistite salon v miru, vrzite stran star material, ki mu je že potekel rok ali pa stare trepalnice, ki se jih niste dotaknile že leta.
Iz salona si prinesite pinceto in trepalnice ter VADITE.
Vadite izdelovanje šopkov, preizkušajte nove tehnike, nove pincete itn..

Če želiš z veseljem pregledam tvoje delo – lahko mi pošlješ slike na info@puella.si, ali na instagram / facebook in ti dam kakšen nasvet. Prav tako, če imaš kakršno koli vprašanje glede dela, ne veš kako bi še izboljšala volumenske šopke ali pa gre za karkoli drugega, ti pomagam z veseljem.

Izkoristite čas sebi v prid in odnesite iz te karantene koronavirusa največ kar lahko, naberite moči, saj bomo imele veliko dela, ko bo vsega konec.

Do takrat pa: OSTANI DOMA IN POMAGAJ, DA SE KORONAVIRUS ČIMPREJ KONČA.

koronavirus zemlja